op de agenda

24 feb 2024 - 24 feb 2024
Halve finale NK Algemeen
02 mrt 2024 - , 12:00 -
Elfde ronde Nationale Competitie
03 mrt 2024 - 03 mrt 2024
Haarlem. Open DamZ ! Jeugddamtoernooi
09 mrt 2024 - 09 mrt 2024
Halve Finale NK Algemeen
16 mrt 2024 - 16 mrt 2024
Nacompetitie Nationale Competitie

2010 nieuws

Negende damles G.G.Z.

Donderdag was de negende damles voor de bezoekers van het activiteitencentrum van de G.G.Z.

Het huiswerk nakijken was snel gebeurd. Mijn uitleg vorige week over het maken van slagjes met een dam was goed begrepen. Slechts hier en daar een foutje.
Enkele toch wel moeilijke diagrammen heb ik nog even uitgelegd.
De nieuwe les ging over het vangen van een dam. Wat moet je doen als de tegenstander een dam heeft en je hebt alleen maar schijven ? Dan is het maken van een vangstelling wel handig. Nadat ik een aantal voorbeelden had laten zien op het demonstratiebord begrepen de cursisten het wel. Hierna heb ik het werkboek even doorgebladerd naar bladzijde 54. Op deze bladzijde staan een zestal diagrammen met de vangstelling die je kunt maken als je vier dammen hebt en je tegenstander slechts één. Deze vangstelling moet heel goed geleerd worden want de speler die slechts één dam heeft is met deze vangstelling in alle varianten verloren.
Hierna heb ik de 16-zetten regel uitgelegd wanneer er een eindspel ontstaat van drie stukken, waaronder tenminste één dam, tegen een dam. Hier heb ik behoorlijk veel tijd voor uitgetrokken want dit is toch wel heel moeilijk voor een beginnende dammer.
Ook de 5-zetten regel in een eindspel van twee stukken, waaronder tenminste één dam, tegen een dam heb ik uitgelegd. De cursisten waren echter zeer leergierig. Dat is voor mij natuurlijk heel mooi.
Na het opgeven van het huiswerk was het tijd voor de partijtjes. Haytam speelde tegen Rita. Haytam liet zien waarom hij een van de sterkste spelers van de groep is want hij was snel klaar met Rita. Remco kwam in zijn partij tegen Paul in het middenspel een schijf voor na een lichte combinatie. Hij bouwde zijn voordeel uit naar winst van de partij. Luuk speelde een partijtje tegen Wilfred, activiteitenbegeleider van de G.G.Z. Wilfred wist in het middenspel op dam te komen. Hij gebruikte de dam prima. Luuk was gedwongen de ene na de andere schijf weg te geven. Toen hij nog vier schijven over had zag hij dat het zinloos was om nog verder te spelen en gaf hij op.
De spannendste partij was die tussen koploper Iwan en Marco. Marco stond in het middenspel, met ieder 13 schijven op het bord, uitstekend. Zijn schijven werkten mooi samen en hij had de meeste schijven in het centrum staan. Dit in tegenstelling tot Iwan die op de linker- en rechtervleugel schijven had staan maar in het centrum niets. Toen Marco een voorpost van Iwan wist te veroveren kwam hij geweldig te staan. Enkele zetten later ruilde Marco echter foutief waardoor de voorsprong van een schijf verloren ging. Iwan zette een valstrik op aan zijn linkervleugel waar Marco inliep. Er volgde een 2-om-2 met doorbraak naar dam voor Iwan. Toen de dam eenmaal op het bord kwam werd Marco gedwongen na enkele zetten te capituleren.
De uitslagen nog even op een rijtje: Haytam-Rita 2-0, Remco-Paul 2-0, Luuk-Wilfred 0-2 en Iwan-Marco 2-0.

Het klassement ziet er als volgt uit: 1.Iwan 6-11, Remco 8-10, Haytam 8-10, Marco 8-7, Luuk 9-7, Edwin 5-6, Paul 9-6, Maria 3-4, Willem 4-4, Wilfred 1-2, Maaike 2-2 en Rita 8-1.

Voor volgende week huiswerk maken tot en met bladzijde 54 van het werkboek.

Tot de volgende week !!!   

Verslag en eindstanden S.N.A. sneldamtoernooi.

Dinsdag 28 december werd voor de negende keer het S.N.A. sneldamtoernooi gehouden.

Eerste oplossingen binnen van "Zetje schrap".

De eerste twee oplossingen van de laddercompetitie "Zetje schrap" uit Het Damspel nr.4 zijn al binnengekomen.

Schwarzman en Thijssen delen toernooiwinst in Delfzijl.

In het internationale Seaports toernooi in Delfzijl hebben wereldkampioen Alexander Schwarzman en Kees Thijssen zondag tegen elkaar remise gespeeld.

René Emmaneel pakt 11 punten bij zetje schrap !!!

René Emmaneel (10) van damclub S.N.A. (Heerhugowaard) scoorde voor de laddercompetitie zetje schrap maar liefst 11 punten.

Roel Boomstra wereldkampioen bij de junioren

Eerste echte wereldtitel Roel Boomstra:  ‘Missie geslaagd!’

De Westlandse sportwethouder feliciteert Roel Boomstra met zijn wereldtitel. Links: ‘zilveren Frerik Andriessen en rechts: bronzen Wouter Sipma.
Foto: Cor Stapper

Naaldwijk – Perfectionist Roel Boomstra (17) was na afloop van de negende en laatste ronde van het jeugd-WK een blij en tevreden mens. Dankzij een rustige remise met benjamin Uladzilau Valjuk was hij onbereikbaar voor de concurrentie en stelde hij met een glimlach vast: “”Missie geslaagd, beter dan dit kan niet”.

Geslaagd voor eerste damdiploma

Donderdag 16 december maakten 22 kinderen van de Pater Jan Smitschool hun damexamen.

Lidmaatschap damclub S.N.A.

Tijdens het kerstdamtoernooi van afgelopen zondag vroeg de vader van Dirk van Haaster ( van basisschool Columbus) hoe men  lid kan worden kan worden van de plaatselijke damclub S.N.A.

Eindstand Kerstdamtoernooi

Groep A Kerstdamtoernooi 2010
1. Sven Appel 7 - 12 na barrage
2. Dennis Wagenaar 7 - 12 na barrage
3. Dirk van Haaster 7 - 10 na barrage
4. Sylvan Groot 7 - 10 na barrage
5. Robin Slot 7 - 5
6. Janou van der Wal 7 - 4
7. Gwendolyn Jones 7 - 2
8. Natasja Koopman 7 - 1
Groep B Kerstdamtoernooi 2010
1. Finn van der Wal 7 - 13
2. Tymo Smids 7 - 11 na barrage
3. Koen Beukers 7 - 11 na barrage
4. Kas de Jong 7 - 8
5. Tymen Demaret 7 - 6
6. Joris de Jong 7 - 5
7. Gaby Groot 7 - 2

Verslag 1e Nico Konijn kerstdamtoernooi


Vandaag werd voor de eerste keer een kerstdamtoernooi gehouden voor kinderen die damles hebben of hebben gehad van deze damschool. Tevens mochten de kinderen (nog) geen lid zijn van een damclub. Hier een minimini-filmpje
332
De jeugd van Heerhugowaard in actie tijdens het kerstdamtoernooi 2010

zoek