op de agenda

28 mei 2023 - 28 mei 2023
Centrale pupillentraining en centrale juniorentraining
03 juni 2023 - 03 juni 2023
Centrale meisjestraining
10 juni 2023 - 10 juni 2023
NK sneldammen in Utrecht
17 juni 2023 - 17 juni 2023
KNDB Beker in Utrecht
Vorige maand Mei 2023 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 18 1 2 3 4 5 6 7
week 19 8 9 10 11 12 13 14
week 20 15 16 17 18 19 20 21
week 21 22 23 24 25 26 27 28
week 22 29 30 31

uit de media

‘Dammeester Nico’ opent damschool

HEERHUGOWAARD - Nog onlangs kreeg ‘dammeester Nico’ nog een mooi compliment van een van zijn leerlingen. ‘Sinds ik op damles zit denk ik eerst goed na voordat ik iets doe’. Dergelijke complimenten bewijzen Nico Konijn weer eens dat hij een goede beslissing heeft genomen om in Heerhugowaard een damschool te beginnen.

Het zal ergens halverwege de jaren zestig zijn geweest toen de damsport een rol in het leven van de jonge Konijn ging spelen. Actief bij voetbalvereniging SVW’27 ontwikkelde zich een tweede passie: dammen. “Ik denk dat ik een jaar of dertien was toen ik op dammen ging. Samen met ome Lou mee naar zijn damvereniging, SNA. Ik was daar aanvankelijk het enige jeugdlid. In die tijd had ik nog lang haar en ik herinner me nog goed dat een wat ouder lid destijds uitriep: ‘Nu hebben wij ook een Tonny Sijbrands’. En terwijl Sijbrands op internationaal niveau damfurore maakte, timmerde Nico Konijn lokaal flink aan de weg met de damsport. Het overbrengen van zijn passie voor het spel met de witte en zwarte schijven bleef niet onopgemerkt. “Ik stond eind jaren negentig op de verenigingsmarkt en toen raakte ik in gesprek met de toenmalige directrice van de Wingerd. Op die basisschool werd een interne damcompetitie gespeeld maar wisten ze niet goed of de regels wel juist werden toegepast. Ik vond dat een mooie ontwikkeling en door het enthousiasme wat ik daar aantrof ben ik de leerlingen gaan lesgeven in de damsport. Vanaf groep vier gaf ik les en de school werd vervolgens twee keer kampioen van Nederland bij het schooldammen. In een van die eerste teams speelde Mike Koopmanschap ook nog mee. Tegenwoordig is Mike een van de beste spelers van SNA, dat uitkomt in de ereklasse van de dambond.”

Tsunami
Doordat er zo veel aan schooldammen werd gedaan plukte SNA daar ook de vruchten van. Veel dammers werden lid van de club en werd het landelijk mede bekend door de grote hoeveelheid jeugdleden. Konijn bleek zelf niet meer dan een aardige dammer maar had ook erg veel plezier in de training en ondersteuning van de aller jongste jeugd. ‘Dammeester Nico’ werd zijn bijnaam. “In de periode 1999 tot en met 2004 won de Wingerd steeds de schooldamwedstrijden. Door een moeder van een andere school die tijdens het schooldamkampioenschap van Heerhugowaard uitriep ‘Zolang jij damles geeft op die school hebben andere scholen geen kans op het kampioenschap’, ben ik eens gaan nadenken over die opmerking. Ze had eigenlijk wel gelijk en ik besloot andere scholen ook de kans te geven damlessen te volgen. De natuurramp met de tsunami in 2005 zette dit proces versneld in werking. Ik vond dat ik ook wat moest doen. Ik was bereid om voor 5.55 euro onder schooltijd tien damlessen te geven aan kinderen op de basisscholen in Heerhugowaard. De opbrengst stelde ik beschikbaar aan het toenmalige gironummer 555. Maar liefst 142 kinderen schreven zich in. Een mooi bedrag voor de actie maar tegelijkertijd was ik verrast door de grote belangstelling onder de jeugd voor de damsport. Dat gaf me een enorme stimulans om door te gaan met het verzorgen van damlessen. Ik besloot daarom om een damschool op te richten. Ik heb me ongeveer een jaar terug ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kijk met veel genoegen terug op het eerste jaar. Zo volgen op de Pater Jan Smitschool gedurende twee middagen 31 kinderen uit Heerhugowaard en omgeving al damlessen. Afgelopen week begon ik daarnaast op de Columbus in de Stad van de Zon met een groep. Ik geniet enorm van dat enthousiasme. Ik hoop dat ze dammen leuk vinden en dat ze verder gaan bij SNA.”

Voordelen
Wie denkt dat Konijn rijk wordt van zijn damschool heeft het mis. Kinderen betalen voor tien damlessen en een aansluitend examen niet meer dan €25,-. Om het geld is het de dammeester niet te doen. “Ik ben een enorme liefhebber van de damsport, het is een prachtige sport die aantoonbaar een positief effect op kinderen heeft. Het concentratievermogen neemt toe, kinderen leren een plannetje maken, het oefent het geduld en zo zijn er best veel voordelen om te dammen. Met de damschool geef ik kinderen de kans kennis te nemen van deze denksport. In het land zijn er ook tennisscholen en voetbalscholen. Waarom dan niet op het gebied van dammen?”

Nico Konijn kerstdamtoernooi geslaagd

(De Koerier 21-12-2011)

Heerhugowaard. Het tweede, door damschool Nico Konijn georganiseerde, kerstdamtoernooi is in alle opzichten geslaagd.
Maar liefst 25 leerlingen en oud-leerlingen van de damschool hadden zich voor dit toernooi opgegeven. Er werd in drie groepen om de prijzen gestreden. De eerste twee groepen speelden samen in één poule volgens het Zwitsers systeem. Elk kind speelde 7 partijtjes. Groep A bestond voornamelijk uit kinderen die de beginselen van het dammen op de damschool hebben geleerd en thans lid zijn van de plaatselijke damclub S.N.A. Dirk van Haaster van basisschool Columbus had een beste dag want hij won alle 7 partijtjes. Dennis Wagenaar van de Pater Jan Smitschool volgde hem echter op de voet met 12 pnt. Mees Janmaat (Pater Jan Smitschool) pakte de derde prijs met 10 pnt.
In groep B speelden voornamelijk kinderen die pas geleden zijn geslaagd voor het eerste damdiploma. Govanni van Rijnswou van basisschool De Vlindertuin werd winnaar van deze groep met 8 pnt. Dominique Weltevreden en Elynn Dekker (beiden van de Pater Jan Smitschool) scoorden ieder 7 punten. De computer wees Dominique aan als winnares van de tweede prijs omdat zij meer weerstandspunten had. Elynn moest dus genoegen nemen met de derde prijs.
In groep C speelden voornamelijk kinderen die op hun basisschool in groep 5 zitten. Tymo Smids van de Pater Jan Smitschool was in deze groep het enige kind dat al op de damclub zit. Het bleek een groot voordeel te zijn want hij wist alle 7 partijtjes te winnen. Jeremy Harpal van De Vlindertuin werd tweede met 10 punten. Marino Kerk ( De Boomladder) en Jens Dommershuizen (Familieschool) scoorden elk 8 punten. Marino had echter van Jens gewonnen zodat op grond van het onderlinge resultaat de derde prijs naar Marino ging. Als iemand lid wil worden van de plaatselijke damclub S.N.A. kan dat via de secretaris. Zijn e-mail adres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kinderen die de beginselen van het damspel willen leren kunnen zich aanmelden bij damschool Nico Konijn. De kosten zij 25 euro voor 10 lessen + examen. De prijs is inclusief werkboek. Het e-mail adres van de damschool is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geslaagd bij damschool Nico Konijn

(Heerhugowaards Nieuwsblad 13-12-2011)

Heerhugowaard. Bij damschool Nico Konijn zijn vorige week maar liefst dertig kinderen geslaagd voor het eerste damdiploma. Negen kinderen op de woendagmiddagcursus en 21 op de vrijdagmiddagcursus. Een aantal kinderen heeft te kennen gegeven lid te willen worden van de plaatselijke damclub S.N.A. Dat is natuurlijk mooi voor de club. Woensdag 11 januari hervat damschool Nico Konijn de lessen voor beginners. De aanvang is 13.30 uur en er wordt les gegeven in één van de lokalen van de Don Boscoschool. De kosten voor tien lessen plus examen zijn 25 euro, dat is inclusief damwerkboek.
Aanmelden vanaf groep vijf van de basisschool kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'Nico Konijn' gaat op herhaling

(Alkmaarse krant 10-12-2011)

Damschool Nico Konijn in Heerhugowaard houdt op zondag 18 december voor de tweede keer een kerstdamtoernooi.
Vanaf 11 uur wordt er gespeeld in de plaatselijke Don Boscoschool. Er wordt ingedeeld naar leeftijd en speelsterkte en er wordt gespeeld volgens Zwitsers systeem.
Het inschrijfgeld is € 3,--. Rond 14 uur is de prijsuitreiking.
Aanmelden voor dit toernooi kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerstdamtoernooi

(De Koerier 7-12-2011)

Heerhugowaard. In de Don Boscoschool wordt zondag 18 december de 2e editie van het Nico Konijn kerstdamtoernooi gehouden voor leerlingen en oud-leerlingen van zijn damschool. De aanvang van de wedstrijden is 11.00 uur. De kinderen worden ingedeeld naar leeftijd en/of speelsterkte. De nrs. 1 t/m 3 van elke groep krijgen een beker terwijl de overige kinderen met een medaille naar huis gaan.
Er worden 7 partijtjes gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Na de vierde ronde is er een pauze. Omstreeks 14.00 uur is de prijsuitreiking. Het inschrijfgeld is € 3,--.
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tweede Nico Konijn kerstdamtoernooi

(Heerhugowaards Nieuwsblad dd. 6-12-2011)

Heerhugowaard. Het tweede Nico Konijn kerstdamtoernooi voor leerlingen en oud-leerlingen van zijn damschool wordt zondag 18 december gehouden.
De aanvang van de wedstrijden is 11.00 uur. Uiteraard worden de kinderen ingedeeld naar leeftijd en/of speelsterkte. De nrs. 1 t/m 3 van elke groep krijgen een beker terwijl de overige kinderen met een medaille naar huis gaan. Er worden zeven partijtjes gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Na de vierde ronde is er een pauze. Tijdens de pauze is er voor iedereen iets te drinken en te snoepen. Omstreeks 14.00 uur is de prijsuitreiking. Er wordt gespeeld in één van de lokalen van de Don Boscoschool.
Het inschrijfgeld is € 3,-- pp. Aanmelden voor dit toernooi kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Damschool Nico Konijn in schijnwerpers

(De Koerier 30-11-2011)

Heerhugowaard. Drie oud-leerlingen van damschool Nico Konijn, Stan Brink (15), Mitchel Mensinga (13), en de 14-jarige Timo Kuipers, spelen uitstekend in het tweede team van damclub S.N.A., dat uitkomt in de 2e klasse C van de nationale competitie.
Het drietal deed afgelopen zaterdag weer hun uiterste best en wonnen hun partijen. Desondanks verloor het tweede team de wedstrijd in en tegen Lelystad met 11-9. Hun namen werden op de website van de K.N.D.B. in het blauw afgedrukt vanwege hun uitstekende prestaties tegen Lelystad.
Zij speelden alledrie tegen spelers die een veel hogere rating hebben. Stan is momenteel zelfs topscorer in de 2e klasse C met een score van 12 uit 6. Hij wordt op de voet gevolgd door Mitchel die 11 uit 6 heeft. Timo staat als 7e geklasseerd met 9 uit 6.

S.N.A. 2 sterk

(De Koerier 19-10-2011)

Heerhugowaard. Vijf voormalige leerlingen van damschool Nico Konijn zijn dit seizoen opgenomen in het tweede team van damclub S.N.A.
Afgelopen zaterdag won het team met maar liefst 15 - 5 van Zenderstad (IJsselstein). Raymond Koopmanschap (16), Stan Brink (15), Timo Kuipers (14), Mitchel Mensinga (13) en de pas 11-jarige René Emmaneel hadden een groot aandeel in de overwinning want zij scoorden samen maar liefst 9 punten.

sport in heerhugowaard

DAMSCHOOL VOOR KINDEREN.

Alkmaar- Tijdens de feestdagen was het vaste prik, een gezellig potje sjoelen of dammen met de familie. Op 13-jarige leeftijd ging Nico Konijn (58) met zijn oom mee naar zijn damclub S.N.A. Zelf beoefent hij de denksport al jaren en heeft beginners opgeleid tot dammers op hoog niveau. Inmiddels heeft hij een eigen damschool waar hij kinderen de beginselen van het dammen bijbrengt. Velen denken bij dammen niet meteen aan sport. Toch wordt dit wel degelijk bij de categorie sport gerekend. "Naast het feit dat de hersenen getraind worden, komt er naarmate er op hoger niveau gespeeld wordt veel uithoudingsvermogen bij kijken. Een partij dammen kan dan al gauw 4 à 5 uur duren, zie maar eens geconcentreerd en fit te blijven."

Dhr. Konijn heeft jarenlang op wedstrijdniveau gespeeld en is daar 5 jaar geleden mee gestopt. Sindsdien richt hij zijn aandacht vooral op het lesgeven in dammen, iets waar hij al zo'n 18 jaar actief is geweest. "Dammen is een sport die je kinderen al vroeg kunt aanleren. Zo kregen kinderen in de voormalige Sovjet Unie al damlessen vanaf hun 4e levensjaar. Zij kregen dan les op het schaakbord, een bord met 64 velden. Wanneer de kinderen de spelregels op dit bord goed onder de knie hadden kwam het echte dambord, met de honderd velden, er aan te pas en werd de damstudie op dit internationale bord voortgezet. Het mooie ervan vind ik dat mensen van alle leeftijden tegen elkaar kunnen spelen. Een kind van twaalf zou tegen iemand van veertig kunnen spelen ", vertelt Konijn.

Kinderen vanaf groep 5 t/m groep 8 kunnen bij de damschool van Konijn lessen volgen. Momenteel volgen er 37 kinderen de beginnerscursus. De spelregels wordt hen, stap voor stap, duidelijk uitgelegd. Na de wekelijkse instruktie aan het begin van de les worden er partijtjes gespeeld. Elke week tegen iemand anders. In deze partijtjes wordt geleerd langzaam en geconcentreerd te spelen en plannetjes te maken tijdens de partij.

Voor aanmeldingen of meer info kunt u even een kijkje nemen op de site www.damschoolnicokonijn.nl of een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zoek