op de agenda

28 mei 2023 - 28 mei 2023
Centrale pupillentraining en centrale juniorentraining
03 juni 2023 - 03 juni 2023
Centrale meisjestraining
10 juni 2023 - 10 juni 2023
NK sneldammen in Utrecht
17 juni 2023 - 17 juni 2023
KNDB Beker in Utrecht
Vorige maand Mei 2023 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 18 1 2 3 4 5 6 7
week 19 8 9 10 11 12 13 14
week 20 15 16 17 18 19 20 21
week 21 22 23 24 25 26 27 28
week 22 29 30 31

2015 nieuws

Een lange dag sneldammen in Heerhugowaard

Het Oud op Nieuw damtoernooi van S.N.A. kende dinsdag in Thomy Mbongo een uitstekende winnaar.

Heerhugowaard. Met 26 punten uit 15 wedstrijden won de in Kameroen geboren en getogen denksporter de hoofdprijs van het weer prima verlopen Heerhugowaardse sneldamtoernooi. Iets na 11.00 uur heet S.N.A. voorzitter Maarten van Leenen de bijna negenntig deelnemers welkom bij het toernooi dat inmiddels een traditie is geworden in de damwereld. Naast de ereklasse met veel Afrikaanse deelname zijn er nog drie groepen waarin de spelers zijnn ondergebracht al naar gelang hun sterkte en ervaring. Ook is er een speciale jeugdgroep waarin achttien dammers in eenn halve competitie tegen elkaar strijden.
De sneldampartijen duren vijf minuten en voor elke zet drie seconden. Voor veel dammers is het een soort reünie en een mogelijkheid om weer eens in wedstrijdverband te dammen. Zo zijn in de categorie tweede klasse/huisdammers Kees Koedijk en Joop Laanstra actief. Het duo speelde ooit samen bij Damlust in Langedijk, maar de damclub moest vorig jaar stoppen omdat er te weinig leden over waren.
Noordender Laanstra speelt nnog wel bij de damclub uit 't Zand. Zijn maat Koedijk is geen lid meer van een club. "Op dit soort dagen ben ik graag van de partij. Ik vind het leuk dat de animo zo groot is, ook bij de jeugd vandaag", aldus de Langedijker, die in het onderlinge duel verloor van zijn damvriend Laanstra.
Bij de dammende jeugd heeft wedstrijdleider Frank Aarts een natuurlijk overwicht. De S.N.A.-clubman zorgt ervoor dat de achttien jeugdspelers snel en soepel hun partijen spelen. Wat opvalt, is de discipline onder de kinderen. "Ook bij het dammen wordt maar weer eens bewezen dat kinderen beter luisteren dan volwassenen, al zullen zij vinden dat het niet zo is", aldus Aarts. De jeugdige dammers weten waar en tegen wie ze moeten spelen, een duidelijke uitleg van de voormalige scheikundedocent is blijkbaar voldoende geweest.
Naast deelname van S.N.A.-leden en spelers uit Schagen zijn er ook drie jonge dammers uit Oud Alblas aanwezig. "Samen met onze trainer Ruben Groenendijk die meespeelt in de eerste klasse, zijn we hierheen gekomen. We vinden dammen ontzettend leuk en genieten ervan", zegt Thomas Mouthaan van damvereniging Alblasserwaard. Ze eindigen in de subtop.
De winnaar bij de jeugd is Huub Pheijffer die bij S.N.A. wordt beschouwd als een zeer talentvolle dammer. In zijn slotpartij wint hij ook van Mardoché Hiddinga. Zonder een behaald punt blijft de scholier van de Pater Jan Smitschool lachen. "Ik vind dammen heel leuk. Jammer dat ik al mijn partijen verloren heb, maar ik echt niet huilen hoor. Het meedoen vond ik leuk genoeg."
Bij de topdammers nemen Macodou N'Diaye en Hein Meijer met vier punten minder dan de ongenaakbare Mbongo de gedeelde tweede plaats in. Meijer was wel de enige dammer die Mbongo wist te verslaan.
Winnaar in de Hoofdklassegroep werd Mark de Koning, een niveau lager werd Joppe Lemmen de winnaar. In de tweede klasse won Alim Wagid Hosain. Bryan Tesselaar uit Obdam was bij de huisdammers de sterkste na een lange dag dammen.

S.N.A. steeds dichterbij de topclubs

"Dit is geen wedstrijd waar wij punten in hoeven te pakken", had captain Steven Wijker van S.N.A. vooraf al gesteld van het duel van de Heerhugowaardse dammers bij Hijken DTC.

Het Drentse tiental werd in 2013 landskampioen, vorig jaar derde en is dit jaar, onder meer versterkt met oud-wereldkampioen Harm Wiersma, misschien wel de grootste titelkandidaat.
De Drenten falen tot nu toe niet, want na de 12-8 zege op S.N.A. zijn zij de ongeslagen koploper. S.N.A. bevindt zich na zeven van de elf speelronden in de middenmoot. Met ontmoetingen tegen staartploeg Arnhem en twee middenmoters te gaan, lijken de Heerhugowaarders op weg om voor het eerst zich zonder barragewedstrijden veilig te spelen in de ereklasse.
In Hijken zou eigenlijk op zaterdag 2 januari gespeeld worden, maar de dambond gaf de clubs de gelegenheid om de wedstrijd vooruit te spelen. Er werden zoals verwacht geen punten gepakt door S.N.A. "Maar we komen wel steeds dichterbij", stelde Roy Coster. Al verloor de jongeling nu van de vaak onorthodox opererende oud-Nederlands kampioen Hans Jansen. "Al speelde ik wel goed. Ik kwam alleen op het einde tekort." De acht punten die de bezoekers haalden zorgden toch wel voor tevredenheid. Hijken had naast Jansen en Wiersma ook Roel Boomstra, Auke Scholma, Wouter Sipma en Alexei Domtsjev in de gelederen. Allemaal spelers met een rating van boven de 1400. Daar had S.N.A. er twee van. En die pakten allebei een punt. Invaller Thomy Mbongo tegen Boomstra en Alexander Schwarzman tegen Sipma. Wijker was als enige goed voor twee punten door invaller Wim Koopman al snel in het nauw te brengen. De andere Afrikaanse invaller Bruno Fopa pakte een punt tegen de geroutineerde Scholma. Het was uiteindelijk net niet genoeg omdat Dave Bleeker en Losseni Savané in Domtsjev en Wiersma hun sportieve meerdere troffen.

Bovenstaand verslag stond in het Noordhollands Dagblad, editie Heerhugowaard, van dinsdag 22 december.

19 kinderen geslaagd voor eerste damdiploma

Vrijdag zijn 19 kinderen van de Pater Jan Smitschool geslaagd voor het eerste damdiploma. Helaas was 1 kind niet aanwezig maar zij mag de toets op een later tijdstip nog maken.

De kinderen kregen een toets van 24 diagrammen met bijbehorende vragen voorgeschoteld. Nathalie Gussenhoven heeft mij geholpen met het nakijken van de toetsen. Dankjewel Nathalie dat je mij hebt geholpen !!!
Er waren enkele kinderen die slechts 1 fout hadden gemaakt. Geweldig gedaan hoor. Het mooiste voor mij was dat iedereen was geslaagd voor het eerste damdipoma. Wat waren de kinderen blij met hun diploma !
Heel veel kinderen vinden dammen heel leuk. Heel veel kinderen hebben zich gemeld om mee te doen met het schooldamkampioenschap dat op 9 en 16 januari a.s. zal worden gespeeld.
Voor de eerste keer in de 28-jarige geschiedenis van het schooldammen in Heerhugowaard zal een basisschool in de categorie welpen (gr.5/6) aantreden met vier teams !!! De Pater Jan Smitschool is dolenthousiast met het dammen !!!
Een opa van één van mijn eerste leerlingen op deze basisschool zei ooit. Nico, "je zal het druk krijgen met je lesgeven". De man heeft gelijk gekregen.
In januari krijgt een nieuwe groep van 18  kinderen de eerste damlessen van mij. 

Nico Konijn kerstdamtoernooi weer geslaagd

Record aantal deelnemers 6e Nico Konijn kerstdamtoernooi

Zondag 13 december wordt in de lokalen van de Pater Jan Smitschool het 6e Nico Konijn kerstdamtoernooi gehouden. De aanvang van het toernooi is 11.00 uur. Aanwezig zijn om 10.45 uur. Het inschrijfgeld is € 3,--. Alleen leerlingen en oud-leerlingen van damschool Nico Konijn kunnen zich opgeven voor dit kerstdamtoernooi. De oud-leerlingen dienen nog wel leerling van een basisschool te zijn. Info en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er zijn al 29 aanmeldingen: Mick Moudens gr.8, Puck Boudens gr.5, Luca Smit gr.5, Naomi Snijder gr.7, Melissa Schipper gr.7, Rosali Rood gr.6, Lynn Zut gr.5, Amber Wagenaar gr.5, Wessel Timmers gr.5, Teddy Ruiter gr.5, Renno Meijers gr.6, Suraj Hilversum gr.6, Dimitri Tol gr.5, Norah Groot gr.5, Kyan van der Wiele gr.5, Jakop Tenholter gr.5, Stijn Hendriks gr.6, Thijs Smit gr.7, Cees Bot gr.5, Siem Schuringa gr.5, Egbert v/d Bom gr.8, Esperanza Gussenhoven gr.8, Kars Melten gr.5, Megan Luik gr.5, Britt Vrancken gr.5, Indy Pater gr.5, Tyra Pater gr.8, Timo Bloodshoofd gr.8, Carmen Rentenaar gr.5. Wie volgt ???

N.B. Het kerstdamtoernooi kent een record aantal deelnemers. Het record stond op 26 (2012). Haalt het kerstdamtoernooi de 30 deelnemers ???

Tiende damles voor de kinderen van de Pater Jan Smitschool

Vrijdag was de tiende damles voor de kinderen van de Pater Jan Smitschool.

De les ging over het vangen van de dam van de tegenstander. Nadat ik enkele voorbeelden op het demonstratiebord had laten zien begrepen de kinderen het idee wel. Ik heb nog even nadrukkelijk de vangstelling laten zien die op de laatste bladzijde staat van het huiswerk voor volgende week. 
Hierna was het tijd voor de partijtjes. Ik wilde de twee groepen op sterkte tegen elkaar laten spelen. Elisa (score 18 uit 9 !!!) was helaas afwezig zodat Siem tegen mij oefende. De overige uitslagen waren als volgt: Dimitri-Teddy 2-0, Kars-Fleur 2-0, Cees-Norah 2-0, Delaylah-Lynn 2-0, Rosa-Kyan 1-1, Carmen-Leanne 2-0, Amber-Roxy 0-2, Wessel-Daniëlle 2-0 en Britt-Jenna 0-2.

Voor volgende week vrijdagmorgen huiswerk maken tot en met bladzijde 54 van het werkboek.

Vrijdagmorgen 18 december is de toets voor het eerste damdiploma. Van 10.45 uur tot 11.45 !!!

Tot de volgende week !!!

Jozef Geuke, 's werelds grootste dampromotor, ten grave gedragen

Onder enorme belangstelling is Jozef Geuke (89) vrijdagmiddag ten grave gedragen.

Talloze dorpsgenoten, operakoorleden, dammers en overige belangstellenden hebben Jozef Geuke vrijdagmiddag in Assendelft de laatste eer bewezen en hem begeleid naar zijn laatste rustplaats. Een op en top sportman, schaatser, wielrenner, dammer en een zeer verdienstelijk operazanger.
Woensdagmorgen 9 september belde zijn lieve vrouw mij. Zij vertelde mij dat het niet goed ging met haar echtgenoot en dat hij was overgebracht naar hospice De Schelp in Krommenie. Zij vroeg mij of ik langs wilde komen om afscheid te nemen van haar man. Die woensdagmiddag was voor mij heel speciaal. Jozef vertelde mij dat de doktoren hem hadden verteld dat hij nog maar enkele dagen had te leven. Maar Jozef heeft de doktoren verrast. Het werden enkele maanden. Jozef was sterker dan de doktoren hadden gedacht. Zaterdag 28 november kwam een einde aan het leven van Jozef Geuke, groot dampromotor en organisator van maar liefst 34 keer het befaamde kerstdamtoernooi in Assendelft. Dat hij mag rusten in vrede.

Uitslagen onderlinge competitie damclub S.N.A. dd.3-12-2015

De uitslagen van de 16e ronde van de onderlinge competitie van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. zijn als volgt:

Frans Groot-Ivo de Jong 0-2, Kevin van Langen-Guido Verhagen 1-1, Mitchel Mensinga-Maarten van Leenen 2-0, Co Filmer-Dave Bleeker 0-2, Theo Tesselaar-Marcel Kosters 0-2, Roy Coster-Exupery Mwenedata 1-1, Bertus Groot-Sierd van Randen 1-1, Nicole van Langen-Rianne Mensinga 0-2, Jan Algra-Frank Aarts 2-0 en Jarno Coevert-Wim Oudhuis 2-0.

S.N.A. is flink lastig voor koploper Huissen

S.N.A. wist de eerste drie partijen van de competitie te winnen, maar tot rijk rekenen heeft dat in Heerhugowaard niet geleid.

Heerhugowaard. Handhaven is het devies en dat werd versterkt door de 12-8 nederlaag bij ongeslagen koploper Huissen. Hierdoor is de ploeg weer teruggezakt naar de middenmoot in de ereklasse. Toch was de logische nederlaag helemaal niet zo 'straighforward'als de uitslag doet vermoeden. "Ook omdat wij met best een sterk team aantraden", vertelde Mike Koopmanschap. Zo namen N'Diaga Samb en Thomy Mbongo plaats achter de borden. Samb, afgelopen week elfde geworden op het WK, zorgde voor de eerste punten. "Hij had duidelijk zijn goede vorm meegenomen", jubelde Koopmanschap. Niet dat de ervaren ploeg uit Gelderland direct in paniek schoot. Dave Bleeker en Mitchel Mensinga wisten al snel niet meer onder de druk vandaan te komen en verloren. En daarnaast wist Alexander Schwarzman deze keer niet te winnen. Met vier remises op rij kwam daarna -niet voor het eerst- aan op de partijen van Steven Wijker en Roy Coster. Wijker sleepte een remise uit het vuur tegen meervoudig Nederlands kampioen Alexander Baljakin. Coster speelde een uitstekende partij tegen oud-wereldkampioen Guntis Valneris. "Die zat met zijn handen in het 'jaar'. Maar Roy trapte in een laatste truc, terwijl hij zeker kans op remise had. Jammer, want er had in deze wedstrijd zeker meer ingezeten", baalde Koopmanschap toch wel een beetje.
N.B. Bovenstaand verslag stond in het Noordhollands Dagblad, editie Heerhugowaard, van maandag 30 november.

Slechte dag voor S.N.A.

De vier teams van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. hebben in de 5e ronde van de nationale competitie slechts twee wedstrijdpunten gescoord.

Het eerste team reisde naar Huissen om in 't Koelhuis aan te treden tegen de plaatselijke trots VBI Huissen. De Huissenaren trokken met 12-8 aan het langste einde.
Het tweede team speelde in Den Haag tegen de club met dezelfde naam. Ook hier wist de thuisspelende vereniging de punten thuis te houden. Het werd 11-9.
Het derde team trad in Woerden aan tegen het tweede team van Gooi en Eemland. Hier werd het maar liefst 15-5 voor de thuisspelende vereniging.
Het vierde team zorgde in Zaandam met een 15-5 overwinning voor twee punten.
Voor de gedetailleerde uitslagen en partijen van bovengenoemde wedstrijden zie bovenaan de rechterkolom op deze pagina. 

zoek