Een lange dag sneldammen in Heerhugowaard

Afdrukken
Het Oud op Nieuw damtoernooi van S.N.A. kende dinsdag in Thomy Mbongo een uitstekende winnaar.

Heerhugowaard. Met 26 punten uit 15 wedstrijden won de in Kameroen geboren en getogen denksporter de hoofdprijs van het weer prima verlopen Heerhugowaardse sneldamtoernooi. Iets na 11.00 uur heet S.N.A. voorzitter Maarten van Leenen de bijna negenntig deelnemers welkom bij het toernooi dat inmiddels een traditie is geworden in de damwereld. Naast de ereklasse met veel Afrikaanse deelname zijn er nog drie groepen waarin de spelers zijnn ondergebracht al naar gelang hun sterkte en ervaring. Ook is er een speciale jeugdgroep waarin achttien dammers in eenn halve competitie tegen elkaar strijden.
De sneldampartijen duren vijf minuten en voor elke zet drie seconden. Voor veel dammers is het een soort reünie en een mogelijkheid om weer eens in wedstrijdverband te dammen. Zo zijn in de categorie tweede klasse/huisdammers Kees Koedijk en Joop Laanstra actief. Het duo speelde ooit samen bij Damlust in Langedijk, maar de damclub moest vorig jaar stoppen omdat er te weinig leden over waren.
Noordender Laanstra speelt nnog wel bij de damclub uit 't Zand. Zijn maat Koedijk is geen lid meer van een club. "Op dit soort dagen ben ik graag van de partij. Ik vind het leuk dat de animo zo groot is, ook bij de jeugd vandaag", aldus de Langedijker, die in het onderlinge duel verloor van zijn damvriend Laanstra.
Bij de dammende jeugd heeft wedstrijdleider Frank Aarts een natuurlijk overwicht. De S.N.A.-clubman zorgt ervoor dat de achttien jeugdspelers snel en soepel hun partijen spelen. Wat opvalt, is de discipline onder de kinderen. "Ook bij het dammen wordt maar weer eens bewezen dat kinderen beter luisteren dan volwassenen, al zullen zij vinden dat het niet zo is", aldus Aarts. De jeugdige dammers weten waar en tegen wie ze moeten spelen, een duidelijke uitleg van de voormalige scheikundedocent is blijkbaar voldoende geweest.
Naast deelname van S.N.A.-leden en spelers uit Schagen zijn er ook drie jonge dammers uit Oud Alblas aanwezig. "Samen met onze trainer Ruben Groenendijk die meespeelt in de eerste klasse, zijn we hierheen gekomen. We vinden dammen ontzettend leuk en genieten ervan", zegt Thomas Mouthaan van damvereniging Alblasserwaard. Ze eindigen in de subtop.
De winnaar bij de jeugd is Huub Pheijffer die bij S.N.A. wordt beschouwd als een zeer talentvolle dammer. In zijn slotpartij wint hij ook van Mardoché Hiddinga. Zonder een behaald punt blijft de scholier van de Pater Jan Smitschool lachen. "Ik vind dammen heel leuk. Jammer dat ik al mijn partijen verloren heb, maar ik echt niet huilen hoor. Het meedoen vond ik leuk genoeg."
Bij de topdammers nemen Macodou N'Diaye en Hein Meijer met vier punten minder dan de ongenaakbare Mbongo de gedeelde tweede plaats in. Meijer was wel de enige dammer die Mbongo wist te verslaan.
Winnaar in de Hoofdklassegroep werd Mark de Koning, een niveau lager werd Joppe Lemmen de winnaar. In de tweede klasse won Alim Wagid Hosain. Bryan Tesselaar uit Obdam was bij de huisdammers de sterkste na een lange dag dammen.