2016 nieuws

Uitslagen onderlinge competitie damclub S.N.A.

De uitslagen van de 16e ronde van de onderlinge competitie van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. zijn als volgt:

Ivo de Jong-Theo Tesselaar 2-0, Guido Verhagen-Pepijn Folgers 2-0, Maurice Koopmanschap-René Emmaneel 2-0, Jan Algra-Dave Bleeker 0-2, Sierd van Randen-Daan Pheijffer 1-1, Luuk Terweijden-Roy Coster 0-2, Kevin van Langen-Wart Verhagen 2-0 en Bertus Groot-Jan Bravenboer 2-0.

Jeugd.

Mick Boudens-Luuk Terweijden 0-2, Roland Braan-Sander Gosselaar 0-2, Jelle v/d Eng-Luca Smit 2-0, Stijn Hendriks-Puck Boudens 2-0, Jeroen van Dijk-Huub Pheijffer 0-2 en Jason v/d Bos-Tymon Lukasiak 2-0.

Bijzondere prestatie S.N.A. welpen op NK voor clubteams

Op het Nederlands kampioenschap voor clubteams, dat zaterdag 17 december in Den Haag werd gehouden, heeft het welpenteam van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. een bijzondere prestatie geleverd.

Het team, met de kinderen Puck Boudens, Luca Smit en Tymon Lukasiak, stond bij het begin van elke ronde met 2-0 achter omdat S.N.A. er niet in was geslaagd om met 4 kinderen voor dit team af te reizen. Maar de drie jonge Heerhugowaardse kinderen speelden deze dag geweldig met een prachtige beloning aan het einde van de dag. Een derde plaats !!! Wie had dat aan het begin van de dag gedacht ???
De kinderen mochten ook nog even praten met Roel Boomstra, de kersverse wereldkampioen dammen, en met Jan Groenendijk. Dat was natuurlijk helemaal geweldig !!!

N.B, Voor alle uitslagen en klasseringen van de teams zie onderaan de rechterkolom op deze pagina.

Achttien kinderen geslaagd voor eerste damdiploma

20161216 152919Vrijdag 16 december om 13.00 uur was het zover. Achttien kinderen van de Pater Jan Smitschool gingen hun toets maken voor het eerste damdiploma.

Ik had assistentie van Mevr. Gussenhoven. Dat was wel nodig want tijdens het examen zijn de kinderen best zenuwachtig. Als ze denken: "ïk weet deze vraag niet" steken ze meteen hun vinger op.  Als ik het kind vraag eens even goed na te denken komt er meestal wel een antwoord van het kind : "Ja, nu zie ik het". Hierna wordt het goede pijltje in het diagram gezet.
Na drie kwartier was iedereen klaar met de toets en konden wij gaan beginnen met nakijken. Iedereen had een voldoende gescoord. Toen ik dat de kinderen bij het begin van de diplomauitreiking vertelde barstte er een gejuich los.  Leo was de beste met slechts 1 fout in zijn toets. Heel knap gedaan hoor !!!

N.B. Bovenstaande foto is gemaakt door juf Suzanne van groep 5 van de Pater Jan Smitschool.

Roel Boomstra wereldkampioen !!!

Roel Boomstra is donderdag in Den Haag de nieuwe wereldkampioen geworden !!!

Hij is de opvolger van Alexander Georgiev die zijn wereldtitel om onbegrijpelijke redenen niet wilde verdedigen in een tweekamp tegen Jan Groenendijk. Roel Boomstra, die zijn reglementaire vervanger was, pakte zijn kans en liet zien wie de sterkste was. Laten wij met zijn allen hopen dat de damsport door deze prachtige prestatie een impuls krijgt en de K.N.D.B. veel nieuwe leden kan inschrijven.

N.B. Saillant detail is dat Roel op de 67e verjaardag van één van zijn belangrijkste trainers, Ton Sijbrands, de wereldtitel pakte.

Luca Smit wint 7e Nico Konijn kerstdamtoernooi

Eenentwintig aanmeldingen kerstdamtoernooi

Zoals iedereen op de agenda van deze website kan zien wordt op 11 december in de lokalen van de Pater Jan Smitschool voor de 7e keer een kerstdamtoernooi gehouden. Leerlingen en oud-leerlingen van deze damschool kunnen, als zij nog op de basisschool zitten, zich aanmelden voor dit kerstdamtoernooi. De aanvang van het toernooi is 11.00 uur. Iedereen wordt verzocht om 10.45 uur aanwezig te zijn. Elk kind mag in dit toernooi 7 partijtjes spelen. Elke deelnemer krijgt een herinneringsmedaille. De beste 3 spelers van elke groep ontvangen een beker. Het inschrijfgeld is € 3,--.

Er zijn nu eenentwintig aanmeldingen voor dit altijd gezellige kerstdamtoernooi binnen.

1.Luca Smit gr.6
2.Rosali Rood gr.7
3.Reno Langendijk gr.5
4.Puck Boudens gr.6
5.Stijn Hendriks gr.7
6.Mick Ursem gr.8
7.Joey Ursem gr.6
8.Dimar Kuipers gr.5
9.Feline Blijleven gr.5
10.Zeb Tesselaar gr.5
11.Koen Karsten gr.5
12.Naomi Snijder gr.8
13.Lynn Zut gr.6
14.Suraj Hilversum gr.7
15.Naomie Bisschop gr.6
16.Thijs Smit gr.8
17.Leo Meegdes gr.5
18.Ilona Holkamp gr.7
19.Norah Groot gr.6
20.Indy Pater gr.6
21.Cees Bot gr.6

WK match te volgen via deze website

Het hoogtepunt van dit jaar voor dammers, de WK-match tussen onze jonge landgenoten Roel Boomstra en Jan Groenendijk, is uiteraard te volgen via deze website.

Er is een link naar de website van het WK gemaakt. Deze staat onderaan de rechterkolom op deze pagina. Heel veel plezier met het volgen van deze WK-match !!!

Laatste week Zetje Schrap !!!

Zoals iedereen op de agenda van deze website kan zien is 10 december de laatste dag waarop men de oplossingen van de probleempjes van Zetje Schrap 55 kan insturen !!!

Utrechtse slagerszoon verslaat de Napoleon van het damspel

Uiteraard vanwege de actualiteit omtrent de tweekamp om het wereldkampioenschap dammen tussen Roel Boomstra en Jan Groenendijk plaats ik onderstaand artikel uit Dagblad Trouw dd. 2-12-2016.

 De 19-jarige Hoogland won in 1911 van de meesterstrateeg Isidore Weiss.

In de familie Hoogland werd al sinds eind achttiende eeuw hartstochtelijk gedamd. Zo'n honderd jaar later had de Utrechtse slager Herman Hoogland senior drie zoons, die allemaal damtalent hadden. Twee mochten doorleren, op gymnasium en hbs. De derde, Herman junior, blonk vooral uit in gekke gezichten trekken en kwam op zijn veertiende bij zijn vader in de zaak. Toch was hij het die net als de twee toppers van nu, Roel Boomstra (23) en Jan Groenendijk (18) al heel jong damgeschiedenis zou gaan schrijven.
In 1911 haalde het Utrechts Damgenootschap bij zijn eerste lustrum voor driehonderd francs wereldkampioen Isidore Weiss naar de Domstad voor een tweekamp tegen de toen negentienjarige Hoogland.
In een interview met het Utrechts Nieuwsblad liet het talent weten zijn kansen niet hoog in te schatten. Maar hij wilde wel serieus zijn krachten met de kampioen kunnen meten. Als men Weiss op de toppen van zijn kunnen wilde laten spelen, moest volgens Hoogland de wereldtitel ook serieus op het spel staan.
Of het in 1911 ook echt om het wereldkampioenschap ging of dat de tweekamp een vriendschappelijk karakter had, is onduidelijk.
Het doet er ook niet toe, want Weiss won. De eindstand, 11-9, gaf wel aan hoever Hoogland al was. Toch was het blad van de Nederlandse Dambond negatief: 'Een kenmerkend verschijnsel in bijna alle partijen was de zorgvuldige, bijna angstvallige verdediging van Hoogland tegen het trachten naar aanval van Weiss'.Die kritiek kan ook zijn voortgekomen uit kinnesinne: niet de bond, maar het Utrechts Damgenootschap had de grote Weiss, in 1899 de eerste wereldkampioen dammen en sinds die tijd in het bezit van de titel, naar Nederland weten te halen.
Hooglands oudere landgenoot Jack de Haas, die ook ervaring had met spelen tegen Weiss, had de Fransman eerder "de allerbeste, de Napoleon van het damspel" genoemd. "In hem vindt men alles verenigd."
In hetzelfde 1911 bleek de meesterstrateeg echter niet ongenaakbaar te zijn. In een tweekamp verloor Weiss van de 23-jarige Alfred Molimard. Het leverde laatstgenoemde niet de wereldtitel op, omdat vooraf was afgesproken dat het slechts om het Franse kampioenschap zou gaan.
De dammers troffen elkaar weer een jaar later tijdens het officiële wereldkampioenschap in Rotterdam. Daar bleek Hoogland, inmiddels twintig, voor iedereen te sterk. Na alle wedstrijden bleef hij De Haas één punt voor. Weiss en Molimard stonden aan het eind van het toernooi twee punten achter op de jonge Nederlander.

Dertien jaar kampioen

Hooglands mondiale titel bezorgde de damsport in Nederland extra populariteit. Hij zou dertien jaar wereldkampioen blijven. Niet alleen de Eerste Wereldoorlog stond een nieuwe titelstrijd in de weg, ook onenigheid tussen de Franse en Nederlandse dambond. Bij het eerste nieuwe wereldkampioenschap in 1925 verloor hij zijn titel aan de Fransman Stanislas Bizot.
Hoogland bleef spelen en de damsport promoten. Omdat hij het spel op de bestaande manier te vaak vond uitdraaien op remises, was hij ook buitengewoon geïnteresseerd in aanpassing van de spelregels en damvarianten met minder stenen en een kleiner bord.
Hoogland overleed in 1955 op 64-jarige leeftijd aan een hartkwaal. Hij was toen al enigszins vergeten en overschaduwd door Max Euwe, van 1935 tot 1937 de eerste Nederlandse wereldkampioen in die andere denksport, schaken.
Euwe kreeg de status van nationale held. Net als Hoogland eerder werd hij daar niet heel veel wijzer van. Titelhouder Aleksandr Aljechin kreeg 10.000 gulden voor de tweekamp. De man die hem versloeg, moest zich tevredenstellen met de eer en stond kort na zijn kampioenschap weer voor de klas als wiskundeleraar.

Negende damles Pater Jan Smitschool

Vrijdag was de negende damles voor de kinderen van de Pater Jan Smitschool.

De les ging over het maken van slagjes met een dam. Nadat ik enkele voorbeelden van leuke slagjes met de dam had laten zien was het tijd voor de partijtjes. In groep 1 speelde Jamillah een prima partijtje tegen Feline, de koploopster van het klassement. Het partijtje eindigde, na spannende strijd in remise. Zeb Tesselaar heeft een beroemde achternaam. Zijn opa Wim Tesselaar, inmiddels overleden, was een sterke speler van de damclub uit Schagen. Zijn oom Theo speelt al weer heel wat jaartjes in Heerhugowaard. Toen de Schager damclub ter ziele ging is hij lid geworden bij S.N.A. De jonge Zeb kan er ook wat van. Hij versloeg Leo die op de tweede plaats stond na een mooie partij. Ook na schooltijd komt Zeb nog bij mij dammen. Hij heeft er duidelijk zin in.
Even alle uitslagen op een rijtje: Jesse-Cherelle 2-0, Dimar-Loes 0-2, Leo-Zeb 0-2, Nienke-Florence 2-0 en Jamillah-Feline 1-1.
Het klassement ziet er nu als volgt uit: 1. Feline 9-14, Zeb 9-13, Leo 9-11, Nienke 9-11, Dimar 9-11, Jamillah 9-10, Loes 9-9, Jesse 9-9, Florence 8-2 en Cherelle 9-0.

In groep 2 wist Julia opnieuw haar partijtje overtuigend te winnen. Nu was Reno kansloos tegen haar. Linda werd verrassend verslagen door Ceylin. Marten was in zijn partijtje tegen Nikita duidelijk de sterkste. Sara oefende tegen mij en krijgt hiervoor een punt.
Even alle uitslagen op een rijtje: Nikita-Marten 0-2, Reno-Julia 0-2, Linda-Ceylin 0-2 en Sara-Meester Nico 1-1.
In groep 2 is de stand als volgt: 1. Julia 9-15, Ceylin 9-11, Reno 9-11, Linda 9-11, Koen 8-9, Sara 9-7, Marten 9-6, Sander 7-4 en Nikita 8-1,

Voor volgende week huiswerk maken tot en met bladzijde 49 van het werkboek.


Tot de volgende week !!!

Pagina 1 van 15

© 2015 Damschool Nico Konijn

zoek