Tweekamp om wereldtitel in najaar

Afdrukken

Bennekom. De dammers Roel Boomstra en Alexander Georgiev uit Rusland komen in het najaar alsnog in Nederland tegen elkaar uit in een tweekamp om de wereldtitel.

 

De winnaar van dat evenement gaat de boeken in als de wereldkampioen voor de periode tussen 1 februari 2021 en het einde van het komende WK, dat in juni 2021 in Tallinn begint. Beide spelers hebben ingestemd met dit opmerkelijke voorstel van de internationale dambond. Boomstra zou het vorige maand in Eindhoven al opnemen tegen regerend wereldkampioen Georgiev. De Rus trok zich echter terug voor de tweekamp over twaalf partijen vanwege onder meer de reisbeperkingen in het Nederlandse coronaprotocol. Ook voor de Chinees Pan Yiming, de nummer twee van het laatste WK, was het niet mogelijk om als vervanger naar Eindhoven te komen. Daarop besloot de internationale dambond de tweekamp tussen Boomstra en Georgiev opnieuw vast te stellen. Door de huidige coronaproblematiek in Nederland kan de tweekamp echter pas na het komende WK in Tallinn plaatsvinden, in het najaar of in elk geval voor het einde van 2021.

De strijd om de wereldtitel dammen is elk jaar, maar om het jaar op een andere wijze. In het ene jaar is er een tweekamp, het andere jaar een toernooi met een groot aantal spelers. De winnaar van de tweekamp heeft dan het jaar daarna het recht om de winnaar van het grote toernooi uit te dagen. Georgiev won in 2019 de wereldtitel in Ivoorkust. Daarmee werd de Rus voor de tiende keer wereldkampioen, een evenaring van het record van zijn landgenoot Aleksej Tsjizjov. 

 N.B. Bovenstaand artikel staat in de Alkmaarse krant van zaterdag 6 februari 2021.