op de agenda

28 mei 2023 - 28 mei 2023
Centrale pupillentraining en centrale juniorentraining
03 juni 2023 - 03 juni 2023
Centrale meisjestraining
10 juni 2023 - 10 juni 2023
NK sneldammen in Utrecht
17 juni 2023 - 17 juni 2023
KNDB Beker in Utrecht
Vorige maand Mei 2023 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 18 1 2 3 4 5 6 7
week 19 8 9 10 11 12 13 14
week 20 15 16 17 18 19 20 21
week 21 22 23 24 25 26 27 28
week 22 29 30 31

2022 nieuws

Tweede damles Pater Jan Smitschool

Vrijdag was de tweede damles voor de kinderen van de Pater Jan Smitschool.

 

Bij het nakijken van het huiswerk dat ik had opgegeven na de eerste damles merkte ik dat er opvallend weinig fouten waren gemaakt. 

De tweede damles ging over hoe je kan slaan als je een dam hebt. Ook de spelregel dat, als je nog wel schijven hebt, maar dat deze schijven vaststaan, en aan zet bent, hebt verloren heb ik behandeld. Hierna heb ik het huiswerk voor volgende week opgegeven.

Hierna was het tijd voor de partijtjes. Het is altijd heel spectaculair om kinderen, die nog maar twee damlessen hebben gehad, te zien dammen.  "Meester mag dit ?" hoor ik soms. Maar iedereen weet dat het over enkele weken veel beter gaat. En heel belangrijk is het natuurlijk om thuis te oefenen met vader of moeder, vriendje of vriendinnetje. Opa en oma willen ook altijd wel een partijtje met je dammen.

De uitslagen van de partijtjes waren als volgt: Jaley - Raphael 1-1, Wessel - Dario 2-0, Soukaine - Belle 2-0, Kian - Rens 2-0, Salma - Justin 2-0, Morris - Diyari 2-0 en David - Skye 1-1.  N.B. Helaas was Jip niet aanwezig.

Tot de volgende week !!!

 

Een nieuwe groep damleerlingen !!!

Vrijdagmorgen was ik weer een beetje zenuwachtig.

 

Of liever gezegd. Ik had een gezonde spanning want vrijdagmiddag ben ik weer begonnen met een nieuwe groep leerlingen van de Pater Jan Smitschool die heel graag de beginselen van het dammen onder de knie willen krijgen. Ik hoefde mij natuurlijk niet voor te stellen. De kinderen zien mij al vele jaren over het schoolplein lopen om damles te gaan geven aan de leerlingen van de Pater Jan Smitschool. Ook vandaag was dat weer het geval. Een nieuwe groep van 15 kinderen. Een kind was vandaag verhinderd omdat het kind naar de tandarts was. Het  eerste dampartijtje was best even lastig voor de kinderen die zojuist uitleg hadden gekregen over de ligging van het dambord, het schuiven, het slaan en het damhalen. Ik hoorde van een van de kinderen dat hij nu al verslaafd is aan het dammen !!! En hij vond het heel erg spannend. De eerste uitslagen zijn als volgt: Kian - Jaley 1-1, Rens - Soukaina 0-2, Belle - Wessel 0-2, Jip - Raphaël 1-1, David - Dario 2-0, Skye - Morris 0-2, Diyari - Salma 2-0. Justin was naar de tandarts.

Tot de volgende week !!!

 

 

S.N.A. teams winnen overtuigend

De twee teams van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. die meedoen in de Nationale Competitie hebben in de achtste ronde hun wedstrijden ruim gewonnen.

 

Het eerste team van de Heerhugowaardse damclub reisde naar Hijken om in deze plaats aan te treden tegen de reserves van de plaatselijke damclub. Het werd een uitstekende 15-5 overwinning. De winstpartijen voor S.N.A. werden gescoord door Theo Tesselaar, Jan Groeneweg, Ivo de Jong, Vic.Voskuil, Roy Coster en Vitalia Doumesh. De remises werden gescoord door Sierd van Randen, Guido Verhagen en René Emmaneel. De enige verliespartij kwam op naam van Daan van Os.

 

Het tweede team hoefde niet zo ver te reizen en bleef in Noord-Holland. Het team van IJmuiden/H.D.C. C.T. was zaterdag de tegenstander. Ook hier zorgde het team van S.N.A. voor een geweldige score. Het werd maar liefst 4-12 !!!

De winstpartijen werden gescoord door Bertus Groot, Frans Groot, Co Filmer, Wart Verhagen en Stef Kuipers. Bryan Tesselaar en Ruben Heemsbergen speelden remise. Luca Smit was de enige speler die een nederlaag moest incasseren.

 

 

Baljakin naast Groenendijk

Bij het Nederlands kampioenschap dammen heeft Alexander Baljakin na een produktieve dag de koploper van het eerste uur, Jan Groenendijk, achterhaalt.

 

Met nog twee ronden voor de boeg worden het hele spannende dagen voor Groenendijk en Baljakin die ieder 13 punten hebben gescoord. Martijn van IJzendoorn staat op de derde plaats met 11 punten. Ik wens iedereen heel veel plezier met het volgen van de laatste loodjes van de damtoppers van Nederland !!!

 

 

Jan Groenendijk als een raket van start

Jan Groenendijk heeft de eerste ronden van het Nederlands kampioenschap toegeslagen. Hij won de eerste drie partijen

In zijn partij tegen Alexander Baljakin zal Jan wellicht gas terugnemen of heb ik het mis ? De titelverdediger heeft tot nu toe drie geweldige partijen gespeeld en een normaal mens zou denken, "de tweede partij van de dag maar even kalm aan". Maar met Jan Groenendijk weet je het nooit. Enfin het is volop genieten achter de computer met van alles binnen handbereik.

 

 

Eerste Suikerdamtoernooi in 1969

Ik ga ver terug in de tijd. Dat doe ik niet vaak. Maar ik ga naar het jaar 1969 toen het eerste Suikerdamtoernooi werd gespeeld in Grand Hotel Krasnapolski in Amsterdam. Het Suikerdamtoernooi werd daarna altijd gespeeld tussen Kerst en Nieuwjaar en trok altijd veel toeschouiwers.

 

Ongeveer twee weken geleden ben ik begonnen met zoeken naar een partij die ik heb gespeeld tegen Henk Werner. Werner heeft meegespeeld in de meestergroep van tenminste een van de Suikerdamtoernooien. Zoekt en ge zult vinden is een bekend gezegde. En jawel ik heb de partij gevonden. Ik ging destijds tussen Kerst en Nieuwjaar vaak een dagje kijken naar de meesters en grootmeesters. Ik vond het op 11 januari 2000 bijzonder eervol om te mogen spelen tegen niemand minder dan Henk Werner die lid was van Het Probleem uit Hoorn. En ik was lid van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. De wedstrijd werd gespeeld in Hoorn en werd met 10 - 6 gewonnen door S.N.A. Ik wist remise te spelen tegen Werner en dat is een van de hoogtepunten uit mijn damcarrière.  Bij het zoeken naar de partij tussen Werner en mij vond ik ook een stapeltje Damrevues. In het vierde nummer van de eerste jaargang van Damrevue vond ik een magistraal gespeeld eindspel van Ton Sijbrands die hij speelde tegen de Franse grootmeester Michel Hisard in het eerste Suikerdamtoernooi.  Over enkele dagen zal ik de notatie van de schitterende winst van Ton Sijbrands op deze website vermelden. De laatste zet van zwart is 15-47 geweest. Zie diagram:
16721622886

Vitalia Doumesh sporter van het jaar in de gemeente Alkmaar !!!

Toen ik dinsdagmorgen (13 december) de krant uit de brievenbus pakte zag ik op de voorpagina dat wereldkampioene Vitalia Doumesh is uitgeroepen tot sporter van het jaar van de gemeente Alkmaar.

 

Op de sportpagina zag ik een grote foto met alle genomineerde sporters. Boven de foto prijkt een prachtige tekst over de hele breedte van de pagina: Vitalia heeft gewoon plezier !!!

Vitalia Doumesh heeft in de ruim 25 jaar dat ze in Nederland woont een stukje Noord-Hollandse nuchterheid opgepikt. Ze was heel erg vereerd met de prijs van sporter van het jaar maar ze heeft vooral plezier in haar geliefde sport. Mede door de passie voor dammen won de Alkmaarse met de Nederlandse ploeg in 2022 zowel het wereldkampioenschap voor landenteams als het WK rapid voor teams. "Ik had niet gedacht de prijs te winnen, maar wel gehoopt. Ik heb dit jaar hele mooie prestaties behaald."

De hoofdprijs op het sportgala is niet de enige onderscheiding die Doumesh al mocht ontvangen. Ze kreeg na de wereldtitel al de felicitaties van de koning, een onderscheiding van de gemeente en ze mocht de kaasmarkt openen. "Ik heb dammen op negenjarige leeftijd geleerd van mijn vader en studeer nog steeds op nieuwe stellingen. Voor grote toernooien bereid ik me vier uur per dag voor op de wedstrijden."  Doumesh heeft in haar sport inmiddels vrijwel alles bereikt, maar gaat in 2023 weer voor het hoogst haalbare. "Nu is het even rustig, maar volgend jaar ga ik de titels proberen te verdedigen."

 

 

S.N.A. wint met monsterscore

Het eerste team van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. heeft zaterdag  de wedstrijd voor de Hoofdklasse A van de Nationale Competitie tegen rode lantaarndrager Enschede met maar liefst 16-4 gewonnen.

 

De bezoekers kwamen met slechts 7 personen achter de borden zodat S.N.A. met een 6-0 voorsprong van start ging. Hierna volgden nog overwinningen van René Boulonois, Luuk Terweijden en Ivo de Jong. Remise werd gescoord door Daan van Os, Jan Groeneweg, Vitalia Doumesh en Theo Tesselaar.

Voor de tweede klasse C verloor het tweede team van S.N.A. haar wedstrijd met 7-9 van Scheveningen. Co Filmer en Luca Smit wisten hun partij te winnen. Remise was er voor Wart Verhagen, Anthony Maidman en Frans Groot. Verlies was er voor Stef Kuipers, Bryan Tesselaar en Bertus Groot.

 

 

Niek, zijn er boeken van dammen ???

Het is al vele jaren geleden dat iemand bij mij over de vloer kwam toen ik damwerkboeken van T. v/d Let zat na te kijken,

 

Ik had door een bepaalde omstandigheid de werkboeken een keer mee naar huis genomen om ze thuis na te kijken. Ik had mijn damkinderen gezegd dat ik maandagmorgen de boeken weer kwam uitdelen. Toen die man, die aan huis aardappelen en appelen verkocht, bij mij over de vloer kwam voor een bakkie koffie, wist hij niet wat hij zag. Een stapel lichtblauwe werkboeken van T. v/d Let die ik al vele jaren gebruik om kinderen de beginselen van het dammen bij te brengen. Hij wist echt niet dat er boeken van dammen waren. "In mjn jeugdjaren was het gewoon een beetje schuiven" vertelde Theo. Ik heb Theo toen ook nog een aantal mappen laten zien die pas op de markt waren. Ik bedoel uiteraard de Wiesma map, de Sijbrands map en de Roozenburg map. Dat vond ik wel genoeg om te laten zien. Ik heb Theo destijds maar niet verteld dat er ook nog een Springer map en Hoogland map bestonden. Allemaal vernoemd naar Nederlands oud-wereldkampioenen. Deze mappen waren aan het eind van de vorige eeuw (1997) op de markt gekomen. En ik heb Theo mijn verzameling gewone boeken van Keller, de Rooij, Wiersma, Sijbrands, Bergsma, Koeperman, Gagnon, Moser, Kats en andere auteurs nog niet eens laten zien. Ik was bang dat Theo zou omvallen van verbazing !!! 

 

 

zoek