Einde damsport in provincie dreigt

Afdrukken

S.N.A., de sterkste damvereniging boven het Noordzeekanaal, heeft nog maar vier jeugdleden. Daarmee staat de enige damjeugdafdeling van Noord-Holland op omvallen.

 

Heerhugowaard. De dammers van S.N.A. droomden gedurende het seizoen even van promotie naar de ereklasse, maar beƫindigden de competitie als vijfde; een resultaat waar de spelers mee konden leven, aangezien de ploeg in de afgelopen jaren flink aan kwaliteit heeft ingeboet. Sterkhouders als Jan Houwing, Raymond Koopmanschap, Steven Wijker en Mitchel Mensinga, omdat ze stopten of verhuisden. De Heerhugowaardse vereniging staat niet alleen, ook andere damclubs hebben moeite om zowel de kwaliteit als de kwantiteit op peil te houden. "Er kwamen dit seizoen regelmatig teams onvolledig op en er trokken zich ook een aantal helemaal terug, zelfs in de ereklasse. Dat was voor corona ondenkbaar", verklaart jeugdtrainer en aanvoerder van het eerste team Ivo de Jong.

In perspectief

"Maar het ergste vind ik de ontwikkelingen bij de jeugd. Om een en ander in perspectief te plaatsen: voor corona hadden we twintig jeugdleden. Dat er dit jaar geen schooldamtoernooi wordt georganiseerd is funest, net zoals er vanuit de scholen zelf geen animo meer is voor damlessen, Ik verzorgde die op enkele plaatsen in Schagen, maar er is mij gemeld dat er geen behoefte meer aan is." S.N.A. heeft nog altijd 25 seniorleden, dat is een fractie minder dan voor de corona-uitbraak. "Maar alles valt of staat met de jeugd. Wij zijn de enige damclub in Noord-Holland met nog een jeugdafdeling. Als die wegvalt, is het echt op termijn einde verhaal voor de damsport in de provincie." De promotie naar de ereklasse had geholpen om de club aan extra publiciteit te helpen. S.N.A. startte de competitie met een nederlaag tegen Ons Genoegen uit Utrecht, dat uiteindelijk zou degraderen, maar daarna begon het steeds beter te lopen. Weliswaar werd er gelijkgespeeld tegen degradatiekandidaat Samen Sterk, maar er werd gewonnen van de topteams,  Heijmans Excelsior, 020 en IJmuiden.

Boven verwachting

Begin februari lag daardoor de weg naar de bovenste twee plekken open. Er volgden echter nederlagen met 11-9 tegen de latere kampioen De Waarddammers en middenmoters DIOS/Eureka en Rijnsburg. S.N.A. besloot de competitie zaterdag met een overwinning (9-11) op hekkensluiter WSDV 2, maar dat resultaat was alleen van belang voor de statistieken. "Feit is dat we enkele maanden boven ons niveau hebben gespeeld",  aldus de 48-jarige De Jong. "Iemand als Vic Voskuil scoorde bijvoorbeeld ver boven verwachting," De Tuitjenhorner kende zelf een stroeve start , maar werd uiteindelijk met Voskuil en Theo Tesselaar gedeeld topscorer van de Heerhugowaarders. Dat zijn ploeg even op een terugkeer naar het hoogste niveau leek af te stevenen wordt door De Jong onmiddellijk in perspectief gezet. "Dat kwam niet alleen omdat we als team een tijdlang erg in vorm waren, maar het is ook een gevolg van nivellering van de competitie. De hoofdklasse is simpelweg minder sterk geworden."

 

N.B. Bovenstaand artikel stond in de Alkmaarse krant van 6 april 2022.